24-01-08

Zondag 20 januari 2008.

Amai mijn voeten! Letterlijk en figuurlijk. Vandaag een ferm stuk gestapt en het was niet van echt willen. Het stuk Hoegaarden – Eghezée ging goed, alleen kwam ik heel weinig mensen tegen. Ik heb de Ravel 2 gevolgd, een fiets- en wandelpad, maar veel volk zag ik er niet.
Eghezée, zoeken naar slaapplaats. Naar de pastoor. Onvindbaar. Naar de pastorie. Pastoor? Naar Canada. Slapen? Bij de deken in Leuze, een 4 km.
Naar Leuze en wat zoeken achter de deken. Weg, maar komt voor de mis van half 7. Ah, dus anderhalf uur gewacht.
De deken heeft géén slaapplaats en die van de pastorie daar doet dat elke keer weer! En waarom niet? De vlotte man weet even niet wat zeggen en dan heeft hij maar één bed. De pastorij is er niet op ingericht. Zelfs om zijn ouders bij hem te krijgen, gaat hij moeten laten verbouwen. En ja, in de verre toekomst ook eens voor pelgrims. Maar nu niet! Nu moet ik maar naar Namen, naar het seminarie. Ik moet maar autostop doen. Ah, of ik doe alles te voet?  Dan moet ik zeker weg, dat ik er ben voordat ze sluiten!
Ik ben er triestig van. Dat is dan deken!  Twee smeerlapkens bij elkaar zijn het, die van de pastorie die altijd mensen naar daar stuurt en de deken ook .
Ik heb altijd veel respect gehad voor geestelijken, maar als ik er nu één tegen kom in de  donker, dan krijgt hij een toek op zijn bakkes. De mens kan er wel niks aan doen, maar hij moet het maar doorgeven aan zijn instituut.
Ja, nu ben ik boos, maar toch vooral heel triest.
Leuze uit, Cognelée, Verdrin, Bouge … Een eindeloze steenweg. Geen café, zelfs geen kapelleke van Maria de Plezante.

Een snackbar, veel volk, en ik ga wat eten. Een man komt me zeggen dat hij me gezien heeft op de Ravel, hij fietste me voorbij toen ik onder een brug zat. Hij was in het geel en of ik wat van hem drink? Fanta. Maar ja ik herinner me hem! Hij reed goed door! Het is gelogen, ik herinner me hem dus niet, maar ik wil hem ook het plezier doen van herkend te worden. En ik weet wat toeristen graag horen willen. We praten wat over ik naar Compostela en als hij weggaat met vrouw en zoon, zet hij nog een blikje Fanta voor mijn neus. Bedankt!
Verder naar Namen en om 5 over 10 ‘s avonds zie ik een bord met de gestileerde Sint-Jacobsschelp en verwijzing naar Europees cultureel ding. Ik wil een foto nemen, maar de flits gaat niet. Het is net te klaar om af te gaan en de foto is te donker.

Ik ben te moe om blij te zijn, en ook te triest met die deken.
Verder naar Namen en waar is hir een goedkoop hotel? Het, Ibis zegt iemand, maar het is niet echt goedkoop. Ach Ibis is goed.
Om iets na elf zit ik op mijn kamer, meteen voor twee nachten. Kwestie van te zien dat ik morgen kan recupereren.

13:02 Gepost door Ooggetuige | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat ! Luc,

Met plezier kennis genomen van het feit dat je vertrokken hebt. Laat je niet ontmoedigen door toevallige tegenslagen ! Goede moed verder ! Ik hou wel contact.

Francis

Gepost door: F. Desterbeck | 24-01-08

Ah dat doet plezier
Luc

Ik zie met veel plezeier dat ge terug vertrokken zijt en dat het nu blijkbaar beter gaat.
Ik wens u veel moed. Ik ben jaloers op u! ;-)

Gepost door: Serre | 25-01-08

Ik toek mee! Sommige pastoors klagen dat hun kerken zo goed als leeg zijn. Dat de mensen gemakzuchtig en niet meer gelovig zijn. Maar als ik dit dan lees, als zij zelf hun waarden en christelijke normen van naastenliefde niet meer kunnen hanteren uit enkele praktische belemmeringen, hoe kunnen ze dan mensen motiveren om gelovig te zijn?

En de dag erop wat staan preken in hun kerk. Nogal hypocriet als je't mij vraagt.Gepost door: pascale | 26-01-08

Gastvrijheid is geen plicht Ik maak me misschien niet sympathiek hier, maar ik vind het klagen en zagen over geestelijken die geen onderdak kunnen of willen geven serieus overdreven. Wees dankbaar over hetgeen ge krijgt en verwacht niet dat het het "recht" is van een pelgrim om eten, drinken en slaapplaats te krijgen.

Gepost door: Dirk | 02-02-08

Gastvrijheid geen recht ? Het is misschien geen recht om als pelgrim onderdak te krijgen, maar van mensen in de geestelijke staat zou toch verwacht mogen worden dat zij iéts doen, en dat iets is niet zonder meer doorsturen.
"Wat gij aan de minste der mijnen hebt gedaan, hebt gij aan Mij gedaan", zegt Christus Jezus toch, en dat zouden zo'n mensen moeten weten.
Of moet de pelgrim misschien het stof van zijn kleren kloppen voor de ogen van de pastoor of de abdij ?!
Elke keer hotel of iets anders van overnachting kan ook niet goedkoop zijn, en het kan toch ook niet zijn dat bedevaarten enkel mogelijk is voor wie over een pak geld beschikt ?!

Gepost door: johan | 03-02-08

Gastvrijheid geen recht ? het is inderdaad geen recht. Zoals Luc het doet lijkt het wel een goedkope vorm van toerisme. Gratis willen overnachten en eten krijgen en overdag in de mooie natuur wandelen

Gepost door: Michel | 03-02-08

@ Michel : Jij klinkt alsof je het normaal vindt dat pastoors en geestelijken pelgrims doorsturen !

Gepost door: johan | 03-02-08

geklaag Wat een geklaag altijd. Moet jij zo 4 maand stappen ? Dat is ook leuk. In het begin was het leuk om je verslag te lezen, nu wordt het vervelend. Veel lezers zal je niet meer hebben

Gepost door: Michel | 12-02-08

De commentaren zijn gesloten.