06-01-08

Zondag 6 januari 2008.

Op deze Driekoningen ben ik naar de Byzantijnse mis in het klooster van Chevetogne geweest.  Het is een wat bevreemdende ervaring, een mis in andere talen (het kerkslavisch en het Grieks, met af en toe ook wat Frans en zelfs Duits bij het evangelie en de preek) volgens een onbekend stramien.  

Het is een leuke ervaring en het laat zich een beetje als volgt omschrijven : priesters komen binnen, gaan naar het altaar met zijbeuken die allemaal afgesloten zijn van het volk met houten panelen (de zijbeuken) en gordijnen (het altaar).  Er wordt gezongen, gebeden, bewierrookt, een aantal van de pastoors komen buiten, steken kaarsen aan, gaan terug binnen, komen weer buiten, bewieroken de gelovigen en de pastoors weer binnen.  Meestal zijn de gordijnen open, maar af en toe gaan ze dicht, en er lopen soms ook pastoors binnen en buiten de ruimte waarin ze zich bevinden.  Een kruis slaan doe je blijkbaar drie keer en tussen elke keer buig je ver voorover en tijdens de viering worden er nogal wat kruistekens gemaakt en wordt er ook meermaals rechtgestaan.  

Het duurde zo’n drie uur en veel mensen komen binnen als de viering al begonnen is en aarzelen niet om eens rond te lopen om een kaars te laten branden of even de benen te strekken.  Zelfs kloosterlingen doen dat.  

Ik heb er gemengde gevoelens bij.  Eerst en vooral ontzag voor wat er daar allemaal aan het altaar gebeurt; het ontoegankelijke (met de taal en het uit het zicht) maakt dat het allemaal wat mystiek wordt.  Ook een gevoel van overbodigheid en nietigheid, alsof alles daar gewoon gebeurt zoals het altijd gebeurd is en altijd zal gebeuren.  Een gevoel van nietigheid, maar ook van… verlatenheid.  Hoe kan ik immers deel uitmaken van wat er zich daar allemaal afspeelt als ik er niets van snap ?!

21:01 Gepost door Ooggetuige | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Info en Chevetogne Hello Luc,

Toch nog even dit : bedankt voor de info over het Ravelpad vanaf Hoegaarden via Namen naar de Franse grens dat jij hopelijk één dezer volgende dagen lopen zal. Jouw info zal goed van pas komen binnenkort omdat de organisatie Magma vanaf de maand mei op enkele zondagen tijdens de zomerperiode dagtochten inleggen wil die deze pelgrimsweg volgen. Zij hadden aanvankelijk het plan opgevat om daarbij GR-routepaden te volgen (en dat is zeer zeker een waardig idee), maar het Ravelpad is het overwegen waard om ingeschakeld worden omdat het voordelen biedt die je (soms) langs GR-routepaden niet hebt. Ik ga dit tijdens de volgende maanden ter plaatse gaan uitzoeken.

Vermoedelijk heb je zelf reeds op de website van het Vlaams Genootschap www.compostelagenootschap.be gemerkt dat er in Leuven een goedkope overnachtingsmogelijkheid bestaat voor pelgrims op weg naar Santiago? En dat er op de website van het Nederlandse genootschap www.santiago.nl onder de hoofding ‘pelgrimstocht’ (waarna je klikt op ‘Nederlandse adressen’) een reeks adressen met goedkope overnachtingsmogelijkheden zijn weergegeven langs de weg van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port waarop jij lopen zal?

Chevetogne komt ook bij mij in het vizier omdat alles erop wijst dat ik binnenkort de oude pelgrimsweg Rochefort – Chevetogne – Foy-Notre-Dame enkele keren lopen ga. Totnogtoe liep ik de voorbije weken 3 maal de weg Dinant – Foy-Notre-Dame. Bij ons in Vlaanderen is de Zwarte Madonna van het piepkleine dorpje Foy-Notre-Dame op 6 km ten oosten van Dinant onbekend en in Wallonië is dit pelgrimsoord intussen ook in onbruik geraakt. Maar de Zwarte Madonna van Foy-Notre-Dame heeft ooit geschiedenis geschreven zowel in de 17e eeuw en volgende door zijn vele geregistreerde genezingen die er gebeurd zijn als in vorige eeuw toen op het einde van wereldoorlog II het Von Rundstedt-offensief precies daar op merkwaardige wijze is bot gelopen. En dat dan nog wel op Kerstavond nadat de Engelsen het ganse dorp in puin hadden geschoten en achteraf van het kerkje slechts 1 ruit gebroken bleek te zijn ...

Ik merk aan je laatste teksten dat je er bovenop gekomen bent, Luc. Bijgevolg : Ultreia e Suseia !

Jos

Gepost door: Jos De Meersman | 07-01-08

De commentaren zijn gesloten.