09-12-07

Zondag 9 december 2007.

Mijn hielen liggen open en ik heb, hoe raar ook, meer last nu dan toen ik stapte.  

Eén van de mensen die ik op die paar dagen onderweg ben tegengekomen, is Jos en ik ga er van profiteren om de sites waar hij me over gesproken heeft, eens te gaan bekijken : www.magmanet.be en www.timotheus.org.

21:41 Gepost door Ooggetuige | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hello Luc,

Zopas kreeg ik met de post het 2e trimestrieel verenigingsnummer van Magma toegestuurd. Daarin bevindt zich op bladzijde 5 een artikel dat oude pelgrimswegen behandelt. Dit artikel is veel uitgebreider en kwalitatief beter dan wat je op hun website lezen kan. Je kan dit vereniginsblad ook vinden in de culturele centra van Vlaanderen volgens de uitleg die Magma rondgestuurd heeft naar de leden. Mocht je het daar niet vinden kan je Magma ook telefoneren en vragen om dit 2e nummer als proefnummer toegestuurd te krijgen.

Ook nog dit : pelgrimeren in de winter heeft vanzelfsprekend het voordeel dat je in Spanje op de hoofdpelgrimsroute ,'Camino Frances' genaamd, niet tussen een steeds toenemende stroom van pelgrims terecht komt waarvan steeds een groter aantal de Camino Frances opvatten als een goedkope vakantie i.p.v. een pelgrimstocht. Maar op jouw geplande route, de Camino del Norte, zal je ook tijdens de zomer niet veel pelgrims tegenkomen. Bovendien heeft de winterpelgrimage, zoals trouwens alles in dit leven, zijn keerzijde van de medaille : het doorgaans slechte weer. Het Baskenland waar je doorkomt, ongeacht de route welke je kiest, staat bekend voor zijn grote onstabiliteit van het weer. Je kan vanuit St-Jean-Pied-de-Port de col beklimmen, waarmee je je op de Camino Frances begeeft, met stralende zon. En op één kwartier tijd zit je plots in een sneeuwstorm die levensgevaarlijk kan uitpakken. De Camino Frances loopt daarna verder over de Iberische hoogvlakte die gemiddeld op 800 meter hoogte ligt. Dat brengt extremere weerstoestanden mee dan hier in onze streken. In de zomer regelmatig bloedwarm, in de winter vrieskou en sneeuwstormen terwijl bij ons hier op datzelfde ogenblik een gematigde temparatuur heerst.

Via jouw geplande route, de Camino del Norte, wandel je vooral binnen de invloed van de Golf van Biskaje die gekend is voor hevige stormen op zee. Langs de kustlijn maak je dan dagenlange striemende regens en/of regelmatig hagelstormen mee in de winterperiode.

Ik wil je zeker geen angst aanjagen, Luc, maar wel waarschuwen : volg iedere dag het weerbericht goed op via TV en kranten die je in iedere café vind in Spanje. Je zal in Spanje geen café vinden of er staat een luidruchtige TV te rammelen waar omzeggens niemand nog naar kijkt. Meestal worden er ieder uur nieuwsberichten en een weerbericht op uitgezonden. Je hoeft geen parate kennis van het Spaans te hebben om de tekeningen van het weerbericht op het TV-scherm te begrijpen. Toch enkele specifieke woorden die iedere pelgrim reeds na enkele dagen Spanje kent : 'chubascos' zijn regenvlagen, 'nieve' is sneeuw en 'hielo' is ijzel/hagel. En 'sol' is natuurlijk zon (om toch iets positiefs te zeggen), maar dat wist je ongetwijfeld zelf reeds.

Het enthousiasme straalde van je af toen ik je zag in Mechelen ondanks de voetproblemen die je ondervond. Er is niets verkeerds aan dit enthousiasme, integendeel. Maar je plaatst het toch beter in evenwicht met je actuele toestand. Hiermee bedoel ik : wees niet teleurgesteld, je zal in de toekomst nog begrijpen waarom dit gebeuren moest. Er zit ongetwijfeld een bedoeling achter die je binnenkort of later nog ontdekken zal. Blijf vooral zo kalm als maar mogelijk is. Niets is verloren, zelfs niet in de betekenis dat je nog terug opstarten kan. Hielproblemen behoren tot de venijnigste van alle voetproblemen die een pelgrim ondervinden kan : overweeg vooral het advies van de dokter voordat je zou besluiten om terug te vertrekken. Overdenk ook dat, in 't slechtste geval wanneer je niet meer zou weggeraken in de volgende weken, er nog alternatieve oplossingen mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld wat ik ooit deed toen ik de eerste keer naar Santiago trok : loop enkel de laatste 200 km vanaf Astorga. En mocht dat slagen, dan kan je zelfs daarna Burgos-Leon -Astorga (300km) gaan lopen. Je kan er mogelijk resoluut tegen zijn om dit te gaan doen, maar toch zal je merken dat het zijn positieve effecten heeft op je leven. Je bepaalt vanzelfsprekend zelf wat het voor je word.

Groeten en good luc(k),

Jos

Gepost door: Jos De Meersman | 10-12-07

De commentaren zijn gesloten.